Nekibzade Advocates

Miras & Tereke

Birisi vefat ettiği zaman, mirasında bıraktığı varlıklarını/mülklerini (ev veya tatil evi, arazi, araba veya diğer araçlar, nakit para, banka hesaplarındaki para, kişisel mülk ve hisse gibi) mirasçılara aktarmak için tereke işlemleri gereklidir.

Varlıkları mirasçılara devretmek, gereksiz miras vergisi ödememek, mirastan haklı payınızı almanızı sağlamak ve miras planlaması yapmak için size yardımcı olabiliriz.

Ayrıca mirasçılar arasında anlaşmazlık varsa veya terekede usulsüzlükler olduğunu düşünüyorsanız, ihtilaflı davalar için deneyimli ekibimiz mahkemedeki dava işlemleri için de size yardımcı olabilirler.

Tereke Kurma

Vefat eden bir kişinin Kuzey Kıbrıs’ta bulunan taşınmaz ve taşınır malları, yalnızca Tereke Mukayyitliğinde bir tereke kurmak suretiyle devredilebilir. Terekenin kurulmasından itibaren vefat edenin malları tereke vasıtasıyla yönetilir. Terekedeki malları mirasçılara yani varislere dağıtmak için bir veya daha fazla tereke idare memuru atanır. Tereke idare memurları terekedeki malları varislere dağıtılana kadar bu mallara bakmakla yükümlüdür. Tereke idare memurlar ayrıca terekedeki malları varislerin yasal haklarına göre varislere dağıtma sorumluluğuna sahiptir.

Terekenin kurulması için, diğer makamlardan alınacak diğer belgelerle birlikte, tereke mukayyitliğine usulüne göre bir istida ile bir müracaat dosyalanması gerekir.

Merhumun ailesi, yakınları veya merhumdan alacaklı olan kişiler de merhumun terekesini kurabilirler. Bu tereke istidası varislere tebliğ edilmek suretiyle bildirilir, meğer ki mahkemeden alternatif bir tebliğ emri alınmış olsun veya varislerden terekenin kurulması ve tereke idare memuru için yazılı onay alınmış olsun.

Bu aşama tamamlandıktan sonra, gerekli belgelerin sunulmasını takiben genellikle 7 ile 14 gün arasında bir zaman sonra tereke kurulmuş olacaktır.

Kuzey Kıbrıs Veraset Vergisi

Terekedeki malların mirasçılara devredilebilmesi için vergi dairesi terekedeki malların değerlerini dikkate alır. Uygulamada, Kuzey Kıbrıs’taki bazı bankalar, bu aşama tamamlanmadan önce de talep yapılırsa merhumun bankadaki parasını tereke idare memuruna verebilir.

Kuzey Kıbrıs’ta 3,255,120 TL tutarında mülkiyet değer miktarına kadar (3/1/2023 tarihi iribariyle) intikal vergisi uygulanmamaktadır.

Bunun üzerinde, Kuzey Kıbrıs’taki veraset vergisi kalan miktarın % 1’i kadardır.

Sahiplik tutarı, vefat edenin ölüm tarihindeki mevcut varlık ve borçlarının net toplam değeridir. Varlıklar, evler, arsalar gibi taşınmaz malları ve para, şirket hisseleri, araba ve diğer kişisel eşyalar gibi taşınır malları kapsar.

Vergi dairesi, merhumun başka vergi borçları olup olmadığını veya bu mülkler üzerinde başka engel olup olmadığını da kontrol eder.

Vergi yükümlükleri (eğer varsa) yerine getirildiğinde, tereke idare memuru mülkün mirasçılara aktarılması işlemine geçer.

Varislerin Hakları​

Merhumun Kuzey Kıbrıs’ta geçerli bir vasiyetnamesi yoksa, mallar Kuzey Kıbrıs’ın miras yasalarına göre dağıtılır. Aşağıda dağıtım kurallarının özetini bulabilirsiniz.

Merhumun Kuzey Kıbrıs’ta geçerli bir vasiyetnamesi varsa, vasiyetname Kuzey Kıbrıs yasalarına göre değerlendirilir ve yine yürürlükteki yasalarla bağlı kalmak şartıyla uygulanır.

Bazı varislerin belirli hakları Kuzey Kıbrıs yasaları tarafından korunmaktadır. Bu nedenle, vasiyetname, uygulanmadan önce, yürürlükte yasalara göre incelenir.

Terekede Anlaşmazlıklar

Terekelerde aşağıdaki şekilde ihtilaflar çıkabilir:

  • Terekenin olması gerektiğinden yavaş ilerlemesi
  • Tereke idare memurunun terekeyi gerektiği şekilde idare edememesi
  • Tereke idare memurunun bazı varislere haksızlık yapması
  • Vasiyetnamenin geçerliliği veya uygulanabilirliği
  • Bazı varislerin varis olarak eklenmemesi
  • Varis olarak eklenenlerin gerçekte varis olmamaları
  • Varislerin hakları
  • Ölenin mallarının terekeye konulmaması veya eksik konulması
  • Ölenin olmayan malların terekeye konması
  • Varislerin haklarının  yanlış hesaplanması
  • Terekedeki malların varislere paylaşım konusunda anlaşmazlık
  • Ölenin ölmeden önce varislere verdiği bazı mallar
 
Haklarınızın korunması için size yardımcı olabiliriz.

Malların Terekeden Satışı

Terekedeki malları, varislere devretmeden, doğrudan satmak ta mümkündür. Amaç, terekedeki malları mümkün olan en kısa sürede paraya dönüştürmekse, bu prosedür ücret ve vergileri azaltarak hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlayabilir.

Terekeden satış, bu mallar üzerinde hakkı olan varislerin rızalarıyla veya mahkeme kararıyla yapılabilir. Mal satıldıktan sonra, edinilen gelirin tereke idare memuru tarafından varislere, haklarına göre dağıtılması gerekir.

Yurtdışındaki Mülkler

Kuzey Kıbrıs’ta eviniz veya başka bir malınız ve yurtdışında da başka mal veya varlıklarınız varsa, birden fazla ülkede mal sahibi olmanın KKTC miras hukuku açısından sonuçlarını değerlendirmek isteyebilirsiniz.

Olağan olarak yaşadığınız ve çalıştığınız ülke, veraset vergisi ve malların varislere dağıtımı açısından önemli faktörler olabilir.

Mülkünüz olan ülkelerdeki hukuk uzmanlarıyla çalışarak, ve önceden doğru planlamayı yaparak, ödemekten kaçınabileğiniz vergileri ödemeden mallarınızın istediğiniz varislere gitmesini sağlamanıza yardımcı olabiliriz.

Varlıkların Dağılımı

A. vefat eden kişi geçerli vasiyetname bırakmadan ölürse:

1. evli ise (ölüm anında)

a. çocuğu varsa (ya da çocuk öldüyse, çocuğununun alt soyu)

nikahlı eşi                                                               1/6

çocuk / çocuğun alt soyu                                       5/6

b. 1’den fazla ancak en fazla 5 çocuğu varsa

nikahlı eşi                                                               1/6

eşit payda 5/6 çocukların çocukları / torunları

c. 5’ten fazla çocuğu varsa

eş / eş ve çocuklar / eşit paylaşımlı çocukların alt soyları

2. Bekar ya da boşanmış ise (ölüm anında)

a. 1 çocuğu varsa (veya çocuk ölürse, çocuğun alt soyu varsa)

çocuk / çocuğun alt soyu tümü

b. 1’den fazla ancak en fazla 5 çocuğu varsa

eşit pay ile çocuklar / çocuklarının alt soyları

Not: Çocukların alt soyu mirastan esas hak sahibi olan atalarının hakları kadar paya sahip olacaklardır.

Merhumun geçerli bir vasiyetname ile ölmesi halinde (özellikle Kuzey Kıbrıs vatandaşları için geçerlidir) nikahlı eş ve çocukların / çocuklarının alt soylarının saklı payları olduğundan dolayı, vasiyeti yapan varlıklarını uygun gördüğü şekilde serbestçe dağıtamayabilir.

Bir kişi vasiyetname ile malvarlığını en fazla aşağıdaki şekilde dağıtabilir:

a. Nikahlı eşi VE çocukları / çocuklarının alt soyu varsa                                                   1/3

b. çocukları / çocuklarının alt soyu varsa (nikahlı eşi yoksa)                                            1/3

c. Nikahlı eşi VE / VEYA ebeveyni varsa (çocuk / çocuğun alt soyu yoksa)                      1/2

d. Çocular / çocukların alt soyu, nikahlı eş ve ebeveyni yoksa                                         1/2

KKTC vatandaşı değilseniz ve bazı koşullar dahilindeyseniz varlıklarınızı herhangi bir sınırlama olmaksızın vasiyetle verebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için lütfen hukukçularımızla irtibata geçin.

ÜCRETSİZ DANIŞMA İÇİN BİZE ULAŞIN

E-posta   |   info@nekibzade.com

Telephone   |   +90 392 22 79 560

Whatssapp   |  +90 533 863 7599

Viber   |  +90 533 863 7599

İnternet Sitesi   |   Bize iletişim kutusundan mesaj gönderin